Grote ambities, kleine ambities

Als ik aan ambitie denk, dan denk ik aan de leuke en hongerige trainees van PON die wij mogen trainen, of aan de consultants van Deloitte. Een club slimme, succesvolle mensen die ondanks de crisis blijven groeien en van wie wij het teamproces mogen begeleiden. En het klopt, dit zíjn allemaal zeer ambitieuze en succesvolle mensen, waarvoor ik  heel veel waardering heb.

Er zijn  nog veel meer vormen van ambitie. Vormen die mij ook aanspreken, die mij raken en inspireren. Ik noem drie namen: Nelson Mandela, Bob Marley en Gandhi. Grote leiders met ambitie voor de gehele mensheid. De gemeenschappelijke deler hier is dat deze mensen perspectief durfden te bieden aan anderen terwijl hun eigen veiligheid op het spel stond. Nelson Mandela had ook kunnen kiezen voor een leven als advocaat buiten Afrika, maar we weten allemaal dat dat niet is gebeurd. Hij koos voor de moeilijke weg. Voor de weg die hem zou helpen zijn droom te verwezenlijken: afschaffing van de apartheid.  Met alle gevolgen van dien. Grotere ambities kunnen bijna niet.

Maar meer dan eens word ik ook op kleinere schaal geraakt. Neem nou de basketballers van Amsterdam. Op een bewonderingswaardige wijze strijden zij wekelijks met een klein budget voor de overwinning. Of wat dacht je van de kandidaten van het Tv-programma ‘Van de Straat’?  Stuk voor stuk jonge mensen die elke dag tegen hun demonen vechten om zo niet terug te vallen in hun drugsverslaving of eetproblematiek. Maar hetgeen mij misschien nog wel het meeste raakt, zijn de mensen die elke dag werken in het gezinsvervangende tehuis van mijn zusje, die het down syndroom heeft. Een baan die fysiek en geestelijk zwaar is, die slecht beloond wordt en waar ook nog eens weinig waardering voor is. Wat voor een tomeloze ambitie moet je hebben om dat te doen!

Kortom:  als je mij vraagt naar ambitie, dan denk ik dat het om meer draait dan hard werken alleen. Het is hart voor iets hebben en daar  volledig voor gaan. Wat een ambitie alleen nog maar mooier maakt, is als hij inspireert en perspectief biedt; als jij als persoon bereidt bent om jezelf op te offeren ten koste van anderen. Als je dat doet, groot of klein, dan neem ik een hele hoge hoed voor je af!