Fear is only as deep as the mind allows

Angst: We kennen het allemaal. Ik houd zelf niet zo van honden, en als ik een training geef ben ik voordat ik begin vaak ook wat gespannen. Angst heeft een functie. Het maakt je alert, waarschuwt je voor mogelijk gevaar en zorgt ervoor dat je je goed voorbereidt wanneer je iets moet doen wat je spannend vindt. Vaker werkt angst echter belemmerend. 

Zo wil een vriendin van mij graag een vriend, maar durft ze nooit op iemand af te stappen. En mijn oom wil al jaren naar Afrika, maar door zijn vliegangst komt hij niet verder dan Europa.  Het liefst gaan we de dingen waar we bang voor zijn uit de weg. Begrijpelijk, maar het is toch jammer als je daardoor leuke dingen in je leven misloopt. Daarom hier drie tips om je angst te overwinnen.

  1. Ga de confrontatie aan.
    Hoe moeilijk het ook is, stel jezelf juist bloot aan je angst. Uit onderzoek is gebleken dat dit de beste manier is om je angst te overwinnen. Je leert hierdoor dat daar waar je bang voor bent, vaak niet gebeurt of minder erg is dan je denkt. Hoe vaker je jouw angstige situatie aangaat, hoe sneller je zelfvertrouwen zal groeien. Mijn oom komt bijvoorbeeld het snelst over zijn vliegangst heen door in het vliegtuig te stappen en zelf te ervaren dat vliegen helemaal niet eng hoeft te zijn.
  2. Ontspan je.
    Angst leidt tot spierspanning, en spierspanning leidt op zijn beurt weer tot angst. Het bereidt je voor op lichamelijke actie zoals wegrennen of vechten. Maar in onze cultuur en manier van leven komt dit nog maar zelden voor, en werkt het juist als een belemmerende factor. Stel je voor dat je een presentatie moet geven en je staat erg stijfjes voor de groep, dan voel jij jezelf minder prettig, je presteert minder en van je publiek krijg je waarschijnlijk minder positieve reacties.  Hierdoor wordt je nog meer gespannen, wat weer leidt tot minder positieve reacties, en zo beland je in een vicieuze cirkel.  Een simpele ontspanningsoefening kan je daarom helpen je angst te verminderen. Eén ervan is deze: laat je handen enkele seconden volledig ontspannen naast je lichaam hangen. Ontspannen handen zorgen ervoor dat je hele lichaam zich ontspant en helpen je om minder spanning te voelen. Wanneer je ontspannen bent werkt het ook ontspannend naar anderen!
  3. Ontwikkel alternatieve verwachtingen.
    Vaak ontstaat angst door de verwachting dat er iets naars gaat gebeuren. Angst voor liften bestaat bijvoorbeeld voor een groot deel uit de verwachting vast te komen zitten en dat niet te overleven. De kans dat dit gebeurt is echter heel klein. Ontwikkel alternatieve, positieve en meer realistische verwachtingen, zoals ‘als ik vast kom te zitten, zal ik niet meteen stikken’. Maak een lijst van je alternatieve verwachtingen en kies er een uit waar je rustiger van wordt.  Dit zal je angst doen afnemen. Vraag je ook eens af hoe het komt dat de een bang is voor slangen en de andere niet, terwijl de situatie voor iedereen hetzelfde is. Realiseer je dat het vaker jouw overtuiging is die je bang maakt dan de situatie!