Werknemers Johan Cruyff Foundation volgen uniek leertraject

Amsterdam, 26 juni 2018 – De werknemers van de Johan Cruyff Foundation volgen een uniek leertraject. Een aantal maanden lang is de organisatie uitgedaagd door Mind Work Productions, een change agency uit Amsterdam dat zich specialiseert in leer- en verandertrajecten. Van een 24 uur durende kick-off in een hutje op de hei tot een heuse Inspiration Tour langs diverse indrukwekkende sprekers. Niels Meijer, directeur van de Johan Cruyff Foundation: “Ik persoonlijk, maar ook wij als organisatie, vinden het belangrijk om ruimte te bieden voor persoonlijke ontwikkeling. Ik geloof er sterk in dat wanneer je dat doet, het een positieve invloed heeft op het team als geheel. Dit traject is daarom op meerdere vlakken van grote toegevoegde waarde voor ons.”

Het leertraject

Het door Mind Work Productions ontwikkelde traject, bestaat uit verschillende niet-traditionele trainingen. Tijdens de kick-off in een hutje op de hei heeft het gehele team van de Johan Cruyff Foundation 24 uur met elkaar doorgebracht. Hier is het startschot gegeven voor gezamenlijke en individuele ontwikkeling.

Persoonlijke groei is gestimuleerd tijdens de trainingen Aanspreken en afspreken en Paarden coaching. Waar bij Aanspreken en afspreken het leren geven van feedback centraal staat, draait het bij Paarden coaching om de bewustwording van het effect van je non-verbale communicatie. Deze individuele lessen op verbaal en non-verbaal vlak dragen bij aan een betere samenwerking binnen het team als geheel.

Gezamenlijke uitdagingen rondom samenwerken, communicatie en het versterken van het teamverband kwamen aan bod tijdens de Wie is de Mol game en Klim coaching. Bij het spel uit de bekende televisieserie is het team opgedeeld in twee groepen, waarbij de ene groep een foto via de portofoon zo gedetailleerd mogelijk moet beschrijven zodat het andere team deze plek in de stad kan vinden. Je hebt elkaar nodig om de opdracht te kunnen halen. Klim coaching gaat over specifieke thema’s als vertrouwen. Spreek je als team af om met elkaar naar boven te klimmen maar lukt dat uiteindelijk niet? Dan wordt met elkaar besproken waar dat aan ligt. Zo kan het zijn dat een teamlid niet voldoende durft te vertrouwen op een ander teamlid. Tijdens de training worden dit soort verbanden duidelijk en bespreekbaar, wat gezamenlijke groei mogelijk maakt.

Voor de leden van het managementteam bestaat het traject uit nog een vierde onderdeel: de Inspiration Tour.

Inspiration Tour

In één dag zijn de MT-leden op bezoek gegaan bij drie inspirational speakers: Femke Lotgerink (Ketenredacteur Tony’s Chocolonely), Joseph Kessels (spreker en voormalig eigenaar van trainingsbureau Kessels & Smit) en Philippe Vorst (eigenaar New York Pizza). Enerzijds om zichzelf te benchmarken en anderzijds om inhoudelijke vraagstukken aan hen voor te leggen.

Meijer: “Je verzandt snel in dagelijkse werkzaamheden. Door met zo’n dag even uit je dagelijkse routine te stappen, zie je andere dingen. Daarnaast kun je van de verhalen van anderen heel veel leren. Zo heeft Femke Lotgerink ons verteld over de waarden van Tony Chocolonely en hoe je je werknemers gemotiveerd houdt. Doordat deze waarden veel raakvlakken hebben met de waarden van de Cruyff Foundation, was dit verhaal heel herkenbaar.

De kracht van Jospeh Kessels zit in zelfsturende teams en hoe je eigenaarschap kunt creëren. Zo kun je als management eigenaarschap bevorderen door mensen zelf verantwoordelijk te maken voor processen. Als leidinggevende laat je het proces vervolgens los. Daarmee wordt het leerproces van de ander ook groter.

En ook de ervaringen van Philippe Vorst over leiding geven en waar je tegenaan kunt lopen bij een groeiend bedrijf, waren voor ons ontzettend waardevol.”

Alleen kun je niets, je moet het samen doen

De Johan Cruyff Foundation maakt inmiddels impact in 20 landen. “Dat is alleen mogelijk door de samenwerking met verschillende partners”, aldus Meijer. “Johan Cruyff zei niet voor niets: Alleen kun je niets, je moet het samen doen. Mind Work Productions is één van die partners. Zij hebben dit traject speciaal voor ons ontwikkeld.”

Jan van Aalderen, Change Executive Officer bij de change agency: “Wij geloven niet in het sponsoren van euro’s. Wél geloven wij in het sponsoren van impact, iets voor de langere termijn. Dit traject brengt niet alleen een verandering teweeg in het team, maar ook bij de individuen die samen het team vormen.”

In de media

PWnet