Tijd om te netwerken!

Ik liep laatst in Amsterdam-Zuid en ik kon de koningslaan niet vinden. Ik sprak twee mensen aan die naast mij liepen, of zij misschien wisten hoe ik moest lopen. Of ik geen app had op mijn telefoon, was de wedervraag. Nou, ik ben slechtziend, zei ik toen. Dat hadden ze niet gezien en ze besloten om met me mee te lopen. Onderweg hielden we een kort praatje. Ik vertelde wie ik was en wat ik deed. De volgende middag ontving ik een mailtje van deze mensen, ze hadden me opgezocht via het internet en waren enthousiast.

Ik ben ondernemer en dan hoort verkopen er ook bij. Ik vind dit echt ontzettend leuk, met name als het om netwerken gaat. Ik geloof namelijk dat verkopen om meer draait dan alleen maar snelle en korte termijn doelen. De paradox van de verkoop is namelijk dat je met duurzame relaties en authenticiteit meer bereikt. Daarnaast houd ik er een beter gevoel aan over.

Netwerken kan ook werkelijk overal. En het hoeft niet altijd met een verkoopdoel in je hoofd. Zoals mijn eerste contact met de aardige mensen van de koningslaan. Wie weet waar het toe leidt? Misschien kunnen we ‘zaken doen’ of blijft het gewoon bij samen een biertje drinken, het maakt niet uit. Ik heb ze echt niet aangesproken met het idee dat ik mijn workshop aan ze kan verkopen.

Het begint vaak met een klein gesprek, in de winkel, kroeg of dus zomaar op straat. Als je oprecht bent in je verhaal, dan zullen de mensen je onthouden. Daarna moet je investeren in het behoud van de relatie, je moet er energie insteken. Je laat zien dat de mensen belangrijk voor je zijn en dat je ook oprecht geïnteresseerd bent in hen. Je komt erachter waar zij naar op zoek zijn of behoefte aan hebben. Kan ik iets voor deze mensen betekenen? Zo ja, top! Zo nee, jammer maar geen ramp. Misschien kunnen we later ooit nog samenwerken. Als het er helemaal niet van komt, dan is het ook niet erg. Ik denk in ieder geval dat het nooit kwaad kan om te investeren in mensen.

Netwerken lijkt soms naar de achtergrond te verdwijnen in de wereld van de verkoop, omdat men tegenwoordig zo snel mogelijk wil scoren. Zo zonde! Relaties leveren vaak veel meer op. Zolang je eerlijk bent en je echt verdiept in de ander, zijn er alleen maar mogelijkheden voor jullie beide. Want ja, je weet maar nooit wat er kan ontstaan uit een willekeurig gesprekje op straat.