Risicoleiderschap = leiderschap in een complexe wereld

Een deepdive op Risicoleiderschap vanuit Mind Work Productions

(leestijd 4 minuten)

  • Is jouw organisatie toegerust om de uitdagingen van onzekerheid en complexiteit aan te gaan?
  • Zijn jouw mensen het soort mensen dat kalm en verbonden blijft wanneer er verwarring heerst?
  • Hoe goed zijn zij in het nauwkeurig luisteren naar zichzelf en naar anderen om hen heen?
  • Hoe gemakkelijk is het voor hen om volledig aanwezig te blijven wanneer anderen willen wegvluchten van de nieuwe verantwoordelijkheden van leiderschap?
  • Hoe bereid zijn ze om de onvermijdelijke realiteit van paradox en onvoorspelbaarheid te omarmen?

 

“We lijden vaker in onze verbeelding dan in werkelijkheid” – Seneca

Wanneer we geconfronteerd worden met onzekerheid, wordt onze verbeelding gevoed door het gevoel dat we geen controle meer hebben. De realiteit is echter dat we veel meer controle hebben dan we beseffen – niet over de situatie, maar over onszelf, over de manier waarmee we omgaan met de situatie. We zijn complexe organismen, in staat tot ongelooflijke en indrukwekkende aanpassingen. Ironisch genoeg zijn we ontworpen om met complexiteit om te kunnen gaan en erin te gedijen. Maar wanneer we geconfronteerd worden met onzekerheid, wordt onze verbeelding gevoed door het gevoel dat we geen controle meer hebben. De realiteit is echter dat we veel meer controle hebben dan we beseffen – niet over de situatie, maar over onszelf.

 

Bekijk deze twee lijsten met woorden en merk op, terwijl je ze doorleest, hoe elk van hen je doet voelen:

OntworpenOnzeker
BekendOnvoorspelbaar
VoorspelbaarParadoxale
BeheersbaarZelforganiserende
LineairNiet-lineair
Oorzaak & GevolgEmergent / opkomende
LevenloosLevend
Vereist expertsVereist dat je verkent, waarneemt en reageert

De lijst aan de linkerkant heeft betrekking op ingewikkelde problemen en wat we proberen te bereiken via risicomanagement: voorspelbaarheid en beheersbaarheid. De lijst aan de rechterkant beschrijft complexe problemen. Die zijn per definitie niet voorspelbaar en beheersbaar. We kunnen er wel mee leren omgaan en ze deels beïnvloeden. Dit vraagt risicoleiderschap, oftewel doelgericht durven omgaan met onzekerheden en de daaruit volgende risico’s én kansen.

 

 

Wat is vereist?

Omstandigheden maken de mens niet, ze onthullen hem alleen aan zichzelf. – Epictetus

De tweede lijst wijst naar een nieuwe manier van zijn. Het gaat er niet om onzekerheden en risico’s te verminderen; het gaat erom het risico aan te gaan dat inherent is aan het leven zelf en te ontdekken wat er ligt buiten onze onwetendheid.

We hebben de moed nodig om buiten ons comfort van het (ogenschijnlijk) beheersbare en voorspelbare te treden. En om de reflex van controle te weerstaan als het onzeker en daarmee spannend wordt. Onze wereld verandert immers continu en het is tijd om een andere set vaardigheden te ontwikkelen:

DienenOntspannenHerhalen
LuisterenRelaterenInnoveren
Open zijnReflecterenNieuwsgierig zijn
ObserverenExperimenterenVerbinden
LoslatenFlexibel zijnOp zoek naar nieuwe input
SpelenImproviserenFalen omarmen en ervan leren

Dit zijn de kwaliteiten die je enorm gaan helpen bij het tonen van persoonlijk risicoleiderschap. Bovendien zijn dit precies de competenties die de wereld nodig heeft nu we allemaal geconfronteerd worden met het feit dat alles om ons heen steeds complexer wordt.

Als je kunt loslaten hoe je denkt dat dingen zouden moeten zijn, ontspannen, observeren, spelen en vooral verbinden (zowel binnen de organisatie als met jezelf), dan kun je een nieuwe manier van zijn en werken introduceren.

 

Hoe kunnen wij jou helpen?

De belangrijkste problemen in de wereld zijn het gevolg van het verschil tussen hoe de natuur werkt en hoe mensen denken. – Gregory Bateson

Bij Mind Work Productions [MWP] zien we onze rol als facilitator in jouw ontwikkeling. We bieden je de kans om te ervaren, te reflecteren en zo duidelijk mogelijk te zien hoe effectief je kunt zijn in complexe omgevingen.

We co-creëren programma’s om je te helpen deze nieuwe omgeving te betreden. Met oefening en toewijding zul je goed uitgerust zijn om de uitdaging van het creëren vanuit een plek die velen de rand van chaos noemen, aan te gaan – en er zelfs van te genieten.

Uiteindelijk is ons doel om je te begeleiden naar een groter bewustzijn van de waarde van observatie, nieuwsgierigheid, spel en verbinding. Hoe gevarieerder de verbindingen en hoe rijker de relaties, hoe gemakkelijker het is om te ontspannen en hoe meer ruimte er is om te verkennen, innoveren en nieuwe wegen te creëren.

 

 

Het Resultaat

Als antwoord op die initiële vragen gaan we je helpen bij het creëren van een organisatie waarin jouw mensen:

  1. Beter toegerust zijn om met (en te gedijen in) onzekerheid om te gaan.
  2. Nieuwe manieren ontdekken van zijn, relateren en navigeren in het complexe landschap.
  3. Vollediger naar zichzelf en anderen luisteren.
  4. Standvastig blijven en volledig aanwezig zijn voor collega’s (als een voorbeeld van gedrag wat mogelijk is in onzekere omstandigheden).
  5. Een stap vooruitzetten en zichtbaar zijn wanneer dat nodig is, en leren om een nieuwe manier van werken te omarmen (en er zelfs van te genieten).

 

Wat nu?

Wat dacht je van een 45 minuten vrijblijvende intake met Stan Verstraelen om te bepalen waar jouw organisatie/afdeling staat?

Natuurlijk willen we verkopen maar alleen als het zin heeft, laten we eerst eens sparren en dan verder kijken.

Jij krijgt meer inzicht waar jouw organisatie/afdeling nu staat en Stan krijgt meer inzicht wat er speelt bij organisaties.

Stuur Stan een mail  of bel hem op 06 1521 7203

 

 

Meer weten over Mind Work Productions?

Manifest

Ons DNA

Klanten