Power to the passie!

1.936 vacatures op jobbird.nl die vragen om een werknemer met passie. Dé trend in vacatureland. Er wordt gezocht naar iemand met passie voor kunststof, passie voor crediteuren, passie voor Cv-ketels, passie voor de luchtvaart of simpelweg passie. Maar als het puntje bij paaltje komt, is passie toch niet de eigenschap die de werkgevers het meest waarderen.

Ik ken bijvoorbeeld een gepassioneerde Cv-ketel installateur. Zijn motto was “Elke Cv-ketel die ik repareer, behandel ik alsof ik de Cv-ketel van mijn moeder repareer”. Na het werk zat hij op de bank en ging nog eens alle ketels van die dag in gedachte af. Soms kwam het voor dat hij begon te twijfelen: had hij alle schroeven wel weer aangedraaid? Hij belde zijn klanten op en ging dan dezelfde avond nog langs om het te controleren. Uiteraard zaten alle schroeven stevig op hun plek. Ik heb ook ooit iemand geholpen die graag voor een luchtvaartmaatschappij wilde werken. Deze specifieke maatschappij was op zoek naar een verkoopmedewerker met – natuurlijk – passie voor de luchtvaart. Deze jongen was zijn hele leven al idolaat van alles wat met vliegtuigen te maken had. In ons kantoor in Amsterdam kon hij vertellen welk vliegtuig er boven ons vloog, waar deze naartoe ging én welke maaltijden er aan boord geserveerd zouden worden.

Die Cv-ketel installateur met zoveel passie voor zijn vak zit vast nooit verlegen om werk, zou je denken. Wel dus. Door zijn passie werkte hij te traag volgens zijn leidinggevende en was hij daarom te duur. Daarnaast konden niet alle klanten het waarderen als ze in de avond nog even teruggebeld werden. Veel passie, maar geen baan. De passie van de vliegtuigfanaat heeft ook niet voor de doorslag kunnen zorgen voor de verkoopfunctie bij de luchtvaartorganisatie. De keuze viel uiteindelijk op een kandidaat met meer verkoopervaring.

Jammer dat zoveel organisaties toch vaak voor de veilige weg kiezen als het gaat om het aannemen van mensen. Als het er écht op aan komt, voeren ervaring en vaardigheden de boventoon.  Passie blijkt dan alleen maar een gunstige bijkomstigheid te zijn. Terwijl ze in eerste instantie vol passie pleitte voor een kandidaat met passie! In de huidige arbeidsmarkt heb ik te doen met iedereen die nog niet over de nodige ervaring en kennis beschikt, maar wel van zijn passie zijn werk wilt maken. Daarom deze oproep aan alle werkgevers; power to the passie!