‘Passie-realisatie’

Mijn vrienden noemen mij eerder realistisch dan passievol. Ik zie snel de ‘ja maars’ in plaats van de ´ja ens´. Het liefst speel ik de advocaat van de duivel. Maar eerlijk is eerlijk, ik bewonder mensen die overtuigd hun passies volgen.

Desondanks heb ik ook mijn passies gehad en gekend. Toen ik zes was, wilde ik niets liever dan balletdanseres worden. Ik zat op balletles en weet nog dat ik dolgelukkig was na mijn eerste uitvoering: ik was de bloem en niemand kon me anders wijsmaken. Na een paar jaar werd het dansen serieuzer, maar zag ik ook dat anderen beter waren dan ik. Maar het podium bleef lonken.

Ik volgde al 10 jaar elke week toneellessen toen ik per se naar de toneelschool wilde. Studeren was niks voor mij: toneel, dat was mijn passie. Tenminste, dat dacht ik. Op de toneelschool kwam ik echter mensen tegen die toneel ademden. Dat was pas passie. Ík redde me ook wel zonder.

Toen ik toch maar ging studeren, ontwikkelde ik een nieuwe passie. Of nou ja passie, iets wat mij heel leuk leek: media en psychologie. De dans- en toneelwereld werden het dus niet. Maar in de wereld van de mediapsychologie kon ik wel mijn weg vinden. Hoe kan dat?

Ik denk wel dat de realistisch ik daarvoor gezorgd heeft. Ik had een duidelijker doel voor ogen en had een realistischer plan voor mezelf.

In Nederland was toentertijd niet echt een studie of vakgebied speciaal voor mediapsychologie. Eigenwijs als ik was, baande ik mijn eigen pad. Ik studeerde Film- en Televisiewetenschappen én Psychologie. Bovendien heb ik nog een uitstapje gemaakt naar Canada, waar ze wel in mediapsychologie doceerde. Na lang zoeken vond ik toen ook nog eens een bedrijf dat zich bezig hield met wat ik wilde (MWP!). En na een jaar bikkelen, kreeg ik dan mijn eerste echte TV-opdracht: of ik interesse had in het programma Expeditie Robinson.

Als ik hierop terugkijk, dan zie ik dat ik langzaam maar zeker naar mijn droom toe werkte. Ik was doelgericht, werkte hard, deed kleine stapjes en had geduld. Zou ik hier dan toch een soort gouden regels gevonden hebben voor het realiseren van je passie? Wat denk jij?