Less is more

“Less is more is niet eenvoudig”. Een quote van mijn oom die binnenhuisarchitect is. Hij zei dat als je ‘less is more’ wilt toepassen, de objecten van díe kwaliteit moeten zijn, dat ze de potentie hebben om een ruimte te vullen. Dit lukt alleen niet zomaar. Ik bedacht me dat hij hier gelijk in had. Less is more lijkt heel simpel en makkelijk, maar is het absoluut niet. Toch moet iedereen hier op het moment mee dealen; want minder en simpel zijn misschien niet makkelijk, maar wel de toekomst.

Denk maar eens aan de grote economische crisis waar we allemaal in zitten. Veel bedrijven waar ik heb mogen spreken moeten het stellen met minder mensen.De toekomst vraagt een lange termijn visie en op de lange termijn gaat kwaliteit tellen, zeker als je het met minder moet doen. Wat misschien wel het beste is wat je op zo’n moment kan doen, is investeren in je personeel. Dat investeren kan natuurlijk op verschillende manieren, hoe maakt eigenlijk niet uit. Maar als het gebeurt, kan kwaliteit denk ik gewaarborgd worden.

Dat minder en simpel de toekomst zijn, geldt niet alleen voor bedrijven. Het geldt ook voor mij. Toen ik werd geconfronteerd met mijn slechtziendheid, moest ik ook een antwoord vinden op de vraag: hoe ga ik meer uit minder halen? Waarin kan ik bij mezelf het beste investeren om mijn eigen kwaliteit te waarborgen?

In eerste instantie vond ik dit verschrikkelijk. Ik kon alleen maar denken in beperkingen, zoals iedereen die trouwens heeft. Maar juist door te investeren in jezelf, wat voor mij mijn revalidatie bij ’t Loo in Apeldoorn was, krijg je pas echt het gevoel van ‘meer met minder’. Ik heb daar geleerd meer waar te nemen met minder zicht. Dit heeft geresulteerd in dat ik weer veel dagelijkse dingen makkelijk kan doen. Maar ook de grotere dingen, zoals mijn eigen bedrijf runnen en een platform voor blinde en slechtziende masseurs oprichten: The Chairman at work. Dit is misschien nog wel het ultieme voorbeeld van meer met minder en denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Deze masseurs benutten hun talenten optimaal om zo, veel meer uit minder te halen.