Kwestie van gevoel…

Als vervolg op de aflevering van de podcast ‘Ongemak dient de mens’ met haptotherapeut en schrijver Bob Boot vroeg ik hem om concrete tips voor deze tijd. Hij gaf me 3 lijnen om met jullie te delen:

  1. Het klopt wat je voelt

In de situatie waar we nu in zitten is er dreiging, onzekerheid en machteloosheid. Dus het feit dat ons stress-systeem ‘aan’ gaat klopt in de huidige omstandigheden. Ons lichaam reageert op wat er om ons heen gebeurt, geeft ons signalen. Dat is iets fysiologisch. Wat ik veel zie en hoor is dat mensen aangeven dat je helemaal niet bang of onzeker hoeft te zijn. Sterker nog, ik hoor veel dat je niet bang moet zijn. Ik weet niet of dat werkt. We hebben te maken met iets onzichtbaar, we weten niet wat er gaat gebeuren, niemand heeft dit ooit meegemaakt. Dus als je gevoelens van angst, onzekerheid, boosheid hebt, probeer ze niet te ontkennen. Ze zitten er. Jouw gevoel is een soort bal en wat we vaak doen met gevoel dat we niet willen hebben is dat we het wegstoppen of duwen. Maar wat er dan gebeurt is als je probeert een bal onder water te duwen, die komt altijd weer naar boven. Dus dat gevoel blijft, ondanks het feit dat je heel hard iets anders zegt.

  1. Laat je niet gijzelen door je gevoel

Een gezonde strategie om hier mee om te gaan is om dat gevoel te onderzoeken in plaats van het uit de weg te gaan. Dat is ook wat haptotherapie omvat, het onderzoeken van jouw gevoel. Wat voel ik precies, waar zit dat, waarom voel ik dat, wat zegt dat gevoel? Door te reflecteren neem je afstand van het gevoel. Dat geeft ruimte en vrijheid om zelf te beslissen wat je met dat gevoel wilt. Jij bent niet jouw gevoel, dat gevoel geeft een signaal en het is aan jou om te beslissen wat je met dat signaal wil doen. Wat ik nu veel zie is dat mensen gegijzeld worden door de stress, dat dit ze ook letterlijk verlamd. Spanning kan je helpen, het leidt tot beweging, in de sport bijvoorbeeld tot betere prestaties. Als de spanning verder toeneemt zorgt dat voor inactie. Leer van die stress, kijk hoe die stress je kan helpen in plaats van in de weg te zitten.

  1. Voel wat vandaag nodig is.

Wat de meesten van ons niet helpt is om constant scenario’s te maken in ons hoofd. Wat als er geen vaccin wordt gevonden? Wat als de economie nog verder inzakt?

Voor alle duidelijkheid, het is goed om vooruit te kijken, maar blijf er niet in hangen, dat wakkert juist angst aan. Ook is het de vraag is waar je invloed op hebt, zeker op langere termijn. Ik moet daarbij denken aan een topsporter die ik in het verleden begeleidde. Hij was maanden, jaren van te voren bezig met de Olympische Kwalificaties en trainde elke dag met die kwalificaties in zijn achterhoofd. Hij was helemaal overtraind omdat hij zich elke dag volledig gaf en vooral bezig was met scenario’s in zijn hoofd. Dat werkt over het algemeen niet goed. Waar we samen aan gewerkt hebben is dat hij elke dag voelde wat hij die dag nodig had. Dat was de ene dag kneiterhard trainen en de andere dag het rustiger aan te doen of iets anders te kiezen. Wat ik als belangrijke tip kan meegeven in deze situatie is om per dag te kijken wat nodig voelt en dat ook te doen. De ene dag doe je meer, de andere dag doe je minder. Voel wat er nu moet gebeuren en ga aan de slag. Dat is waar je invloed op hebt, dat is wat overzichtelijk is, zinvol en wat leidt tot beweging.