Jugaad!

Terwijl wij ons druk maken over de crisis en over hoe alles minder wordt, blijven de economieën van India, China en Brazilië maar groeien. En in plaats van ons te richten op alle dingen die slecht zijn aan die landen, zouden wij er wijs aan doen om juist van hen te leren.

Één van die zaken is het Indiase ‘Jugaad’. Jugaad laat zich uit het Hindi vertalen als ‘meer met minder’ en gaat over improvisatie en creativiteit in situaties van schaarste. In China kennen ze dit verschijnsel als ‘zizhu chuangxin’ en de Brazilianen noemen deze houding ‘gambiarra’. In al deze emerging markets lijkt meer met minder in de volksaard te zitten. Een mooi voorbeeld is hoe Indiërs gemiste oproepen op hun mobiel gebruiken als gratis sms door codes af te spreken.  één gemiste oproep betekent: ik sta klaar, en twee gemiste oproepen:  ik ben later.

Nog meer tot de verbeelding sprekend is de Mitticool, een koelkast gemaakt van klei. Water in de muren koelt het kastje. Het werkt net als een normale koelkast, alleen dan zonder elektra en milieuvervuiling. Het ding is ooit bedacht door Manshikh Prajapati, een pottenbakker uit een Indiase woestijnstreek.  Nu is hij zakenman. Hij handelt in de terracotta koelkasten die hij industrieel produceert en verkoopt voor nog geen €50. Slim, duurzaam, goedkoop. Zijn ondernemingsgeest verslaat alle hoogopgeleide R&D afdelingen van Whirlpool,  Bosch en Liebherr. (zie ook: www.mitticool.in)

Ik vind de Mitticool exemplarisch voor een levenshouding waar wij Nederlanders geen woord (meer) voor hebben. Verder dan de vindingrijke Mcgyver komen we niet. Bedrijven verliezen zich in structuren en procedures die iedere vorm van flexibiliteit en innovatie onmogelijk maken. Het is allemaal meer gericht op behoud en controle dan op ontwikkeling en creatie. We zijn onze creativiteit en handelsgeest verloren, bijna vergeten hoe onze grootouders oude blikjes gebruikten als handige opbergunits.

Het wordt dus hoog tijd om onze eigen ‘Jugaad-skills’ op te poetsen. Deze tijd heeft improvisatie en creativiteit nodig. We hebben allemaal de potentie. Zo zag ik laatst in de file een jongen in een oude auto. Hij had een post-elastiek om zijn hoofd, met daaronder zijn mobieltje.  Een groter contrast tussen alle leasebakken met dure carkits om hem heen was er niet. Handsfree bellen is nog nooit zo goedkoop geweest… Dat is Jugaad! Als we in staat zijn om als die jongen te denken, dan zullen we meer crisisproof zijn dan we ooit voor mogelijk hielden.