Het gastheerschap

Vele mensen hebben de droom om één of andere horecaonderneming te beginnen. Het romantische idee van een eigen tent had mij ook gegrepen. Ik wilde mijn eigen restaurant. Ik wilde de gastheer zijn in mijn eigen paleis waar mensen konden genieten van de lekkerste gerechten die ze voorgeschoteld werden. Ik wilde deze mensen een belevenis bieden en zelf op een klein podium staan. Ik had het helemaal gevonden. Ik zat op de hotelschool en werkte al in de bediening in een pannenkoekenrestaurant: Ik, was er klaar voor.

Ik schrijf dit in de verleden tijd, omdat ik mijn idee van een eigen restaurant heb moeten laten varen. Het lukte me maar niet om stappen te maken in de bediening. Ik kwam niet meer vooruit. In de horeca werken was voor mij niet meer weggelegd. Ik moest iets anders gaan doen. Wat, dat wist ik op dat moment ook nog niet.

Ik ging terug naar de momenten die ik mij kan herinneren waarin ik dacht: “Dat wil ik ook!”. De eerste keer dat ik dat gevoel had, was toen ik de eerste Chorus Line film zag. Dit was een soort voorloper op alle talentenshows die ons op dit moment om de oren slingeren. Ik zag al die mensen dansen en ik begreep het ultieme gevoel van die mensen als ze op het podium stonden. Ik wilde daar ook staan.

Jaren later kreeg ik eenzelfde gevoel. Een gek moment, maar het werkte. Tijdens mij revalidatie zei iemand tegen mij: “Joost, ga jij nou eens gewoon wandelen. Maar kies zelf je weg, neem niet de gebaande paden.” Ik liep het bos in rondom het revalidatiecentrum en ik kwam bij een standbeeld uit. Geen idee meer wie die man was, maar ik voelde dat hij ook een podium had: “Dat wil ik ook”.

Pas nu begrijp ik dat ik mijn passies al te veel vorm had gegeven. Ze matchten gewoon nog niet met de werkelijkheid. Ik wilde een gastheer zijn, mensen een belevenis bieden en op een podium staan. Maar in mijn hoofd kon dit alleen maar in mijn eigen restaurant. Door prikkels uit mijn omgeving en inspiratie van de mensen die ik tegenkwam, groeiden mijn passies met mij mee. De passies blijven, maar ze worden onderweg bijgeschaafd en gevormd.

Ik ben blij met wat ik nu doe en ik krijg er energie van. Maar of dit is waar ik voor altijd mee bezig blijf? Ik heb geen idee. Ik begrijp nu namelijk: er bestaan meer gastheerschappen dan alleen in een restaurant.