Een compliment gaat nooit verloren

‘Tjakka!’ De gevleugelde uitspraak van Ratelband kennen we allemaal. En ook al is die Ratelband misschien een beetje gek, het werkt. Ik durf meer, kan meer en ben leuker wanneer ik af en toe tegen mezelf zeg dat ik het kan. Als ik training moet geven aan een groep onbekende managers bij een corporate bedrijf met veel mannen in pakken, dan moet ik mezelf echt wel even een peptalk geven. Die peptalk alleen is natuurlijk niet genoeg. Ik heb met de jaren geleerd wat ik kan en door middel van succeservaringen vertrouwen gekregen in mezelf. Dat is niet alleen zo op het gebied van werk. Leren vertrouwen te krijgen in jezelf begint al zodra je bent geboren. Door middel van positieve feedback, in welke vorm dan ook, leer je dat je goed bezig bent en dat je je gedrag moet doorzetten. Dat leer je van je ouders, op school en van je vrienden.

We kunnen niet ontkennen dat wat anderen van ons vinden en zeggen grote impact heeft op hoe we ons voelen. Dat kan positief uitpakken in een compliment, maar heeft ook een negatieve keerzijde. Pesten bijvoorbeeld.

Een tijdje geleden hoorde we berichten van kinderen die een eind aan hun leven maakten, omdat zij worden gepest. In november 2012 was dit Tim uit Tilligte, die in een afscheidsbrief schreef dat hij zijn hele leven is gepest. Nog geen maand later stapte een meisje uit Staphorst om dezelfde reden voor de trein. 1 op de 10 kinderen op scholen wordt gepest. Het is dus geen unicum.

Er bestaan campagnes tegen pesten, de Tweede Kamer debatteerde er laatst weer over en er bestaan meerdere tv-programma’s over het onderwerp. Zoals ‘Over de streep’: een van origine Amerikaans programma voor middelbare scholen dat door meer wederzijds begrip, pesten probeert te verminderen. Toch kan de aandacht rondom dit onderwerp wat mij betreft nooit genoeg zijn. Pesten heeft een enorme impact op het zelfvertrouwen en de gevolgen kunnen catastrofaal zijn. Vandaar ook dat ik er in deze blog nog een keer bij stil sta.

Dat zelfvertrouwen wordt beïnvloed door anderen heeft dus twee kanten. Je kan het beschadigen of bevorderen. Pesten krenkt iemands zelfbeeld en een compliment kan wonderen doen voor iemands kijk op de dag. Het is belangrijk te realiseren dat we elkaar kunnen sterken in zelfvertrouwen.

Ik zou je dan ook willen aansporen eens na te denken over de gevolgen van wat je zegt of doet op een ander. Vaak is de impact groter dan je denkt. En dus ook die van complimenten! Geef het aan als je iets waardeert. Je wordt er zelf niet minder van en de ander alleen maar beter. Nothing to lose here. Waarom zou je het alleen maar denken en niet zeggen? Want weet je, een compliment gaat nooit verloren, het wordt altijd gehoord.