Bromsnor

Politieagent. Dat was mijn antwoord als men mij als jochie vroeg wat ik wilde worden. Hevig geïnspireerd door de Amerikaanse politieserie Chips was mijn ambitie om met een grote zonnebril op een motor rond te rijden en boeven te vangen. Ik moet alleen constateren dat ik geen van deze ambities heb kunnen realiseren.

 

De vraag over mijn toekomst werd mij met enige regelmaat gesteld en naarmate ik ouder werd was het antwoord elke keer weer anders. Iedereen leek er mee bezig te zijn, ik wou eigenlijk vooral spelen. Kennelijk vinden wij het als maatschappij belangrijk om ambities te hebben, het hele schoolsysteem is er op ingericht. Ook als je na je studieperiode op zoek gaat naar een baan is je ambitie een doorslaggevende factor. Je hebt vast wel eens de vraag gehad tijdens een sollicitatiegesprek: “waar zie jij jezelf over 5 of 10 jaar?”. Laten we aannemen dat  het mens eigen is en dat het in onze natuur zit om ambitie belangrijk te vinden. Het zorgt immers vaak voor vooruitgang. Maar wat nou als je niet weet wat je ambitie is?

 

In mijn werk als loopbaancoach kom ik geregeld mensen tegen die helemaal niet weten wat ze willen. Zij hebben geen idee waar ze over een vijf, laat staan tien jaar staan. Er zijn veel meer mensen dan je denkt die eigenlijk helemaal geen duidelijke ambities hebben. Alleen al het ontbreken van één kan mensen radeloos maken. Waarom? Omdat ervan buitenaf verwachtingen bestaan. Dat irritante trekje van de samenleving dat ambitie zo belangrijk vindt, levert ontzettend veel sociale druk op. Je moet immers vooruit. Dat is dan ook de reden dat er zoveel mensen in banen zitten waar ze of ongelukkig van worden of totaal ongeschikt voor zijn. Ga eens bij jezelf na, zijn jouw ambities wel echt jouw ambities? Doe je wat jij wilt of doe je wat er van je verwacht wordt? Ben jij ambitieus of voel je dat je dat moet zijn omdat je omgeving dat wil? Dit noemen ze in vaktermen ook wel het ‘wenselijk ik’ en het ‘genormeerde ik’.

 

Misschien geeft het ruimte om de hele ambitievraag even aan de kant te zetten en je te focussen op wat je leuk vindt. Wat voor zin heeft het om te doen wat je niet leuk vindt en zo een bestaan in stand te houden waar je niet blij mee bent? Doe wat je leuk vindt of leuk lijkt. Mocht het niet bevallen kan je altijd weer wat anders gaan doen. Waar ik zelf over 5 jaar sta? Geen idee. Misschien laat ik mijn snor wel staan en ga ik op motorrijles. Iemand nog een grote zonnebril over?