Lees hier het laatste nieuws van Mind Work Productions

Een deepdive op Risicoleiderschap

Risicoleiderschap = leiderschap in een complexe wereld

> Is jouw organisatie toegerust om de uitdagingen van onzekerheid en complexiteit aan te gaan?
> Zijn jouw mensen het soort mensen dat kalm en verbonden blijft wanneer er verwarring heerst?
> Hoe goed zijn zij in het nauwkeurig luisteren naar zichzelf en naar anderen om hen heen?
> Hoe gemakkelijk is het voor hen om volledig aanwezig te blijven wanneer anderen willen wegvluchten van de nieuwe verantwoordelijkheden van leiderschap?
> Hoe bereid zijn ze om de onvermijdelijke realiteit van paradox en onvoorspelbaarheid te omarmen?

Complexe problemen zijn per definitie niet voorspelbaar en beheersbaar. Jij en jouw organisatie kunnen er wel mee leren om te gaan en hoe ze te beïnvloeden.

Hoe je dat doet? Lees het artikel

Risicoleiderschap

(PERSBERICHT) Een nieuw perspectief voor omgaan met risico’s en kansen in organisaties

Martin van Staveren, expert en auteur van de #1 bestseller ‘Iedereen risicoleider’ en Mind Work Productions presenteren samen een nieuw perspectief voor effectief omgaan met risico’s en kansen: persoonlijk risicoleiderschap vanuit gedragsontwikkeling.

Het tijdperk van louter risico’s beheersen is voorbij. Voor zowel bedrijven als publieke organisaties is het nu tijd om doelgericht om te gaan met onzekerheden. We werken immers in een complexe en veranderlijke wereld, vol risico’s en kansen. Tevens staan we in onze samenleving voor een aantal enorme opgaven, waaraan organisaties uit tal van sectoren hun bijdragen leveren. Het gaat hierbij telkens om waarde creëren en waarde behouden, in de meest brede betekenis en ondanks vaak onvermijdelijke onzekerheden. Denk bij waarde bijvoorbeeld aan duurzaamheid, fysieke en psychologische veiligheid, welzijn en winstgevendheid.

Tussen optimisme en realisme

Iedereen snakt naar goed nieuws en perspectief, dat was voor mij de boodschap die bleef hangen na de persconferentie van onze regering afgelopen dinsdag. Maar vooral ook het gevoel bij het programma OP1 dat daar op volgde. De gasten van het programma hadden gehoopt op meer perspectief. Perspectief op een situatie waar we weer naar ons werk en school gaan. Ons leven kunnen oppakken, met alle nieuwe inzichten. Dat gevoel herken ik ook in gesprekken met collega’s, klanten en vrienden. En bij mezelf, niet te vergeten.

Leiden in ongemakkelijke tijden

Enige tijd geleden sprak ik Dick Berlijn in het kader van mijn podcastserie ‘Ongemak dient de mens’. Het was het pre-Coronatijdperk en we spraken over leiderschap in ongemakkelijke tijden. Dick deelde zijn ervaringen over zijn tijd bij Defensie en vooral als oud-Commandant der Strijdkrachten, de hoogste militaire functie in dit land.

De Corona-crisis, drama of zege?

Twee weken geleden namen we samen het jaar 2020 door en kwamen tot een aantal interessante conclusies. Natuurlijk was het een jaar met veel onzekerheid, met verlies, menselijk en zakelijk, voor een heleboel mensen en organisaties. We realiseerden ons ook dat voor ons 2020 ook een jaar van groei is, vanuit een veel breder perspectief.

Perspectief?

Een kleine bloemlezing uit het nieuws van deze week. In de mentale marathon wordt de eindstreep steeds een beetje verlegd, zonder dat duidelijk is waar deze dan wel ligt. Uit onderzoek van Nolost blijkt dat veel van ons mentaal uitgeput zijn. Mensen gebruiken vaker het woord ‘ coronamoe’ in hun antwoorden en kunnen niet uitkijken naar leuke momenten die gaan komen (zoals vakanties, feestjes etc.), vooral ook omdat het onzeker is of dat het allemaal wel doorgaat. De uitputting lijkt vooral terug te herleiden naar het ontbreken van een helder perspectief, met name ook omdat mensen niet zien of we wel op korte termijn uit deze Coronacrisis komen.

Kwestie van gevoel…

Als vervolg op de aflevering van de podcast ‘Ongemak dient de mens’ met haptotherapeut en schrijver Bob Boot vroeg ik hem om concrete tips voor deze tijd. Hij gaf me 3 lijnen om met jullie te delen:

De zoektocht naar balans & de morele sneeuwschuiver

April vorig jaar pleitte Damiaan Denys voor een andere balans wat betreft onze kijk op en aanpak van de Corona-crisis. Hij vond het beleid te eenzijdig, te technocratisch en teveel gericht op de mythe van controle, cijfers en de medische kant van de zaak. Denys zei onder andere in tv-programma Mondo: ‘Het virus is vooral schadelijk voor 70- en 80-jarigen die vaak al ziek zijn. Realiseren we ons dat we nu een jongere generatie mensen belasten met de problemen om deze oudere mensen nu te redden?”. Denys werd vervolgens weggezet als provocateur en uitgemaakt voor de hedendaagse Joseph Mengele. In de afgelopen maanden liet vooral Barbara Baarsma, directeur van Rabobank Amsterdam op een genuanceerder wijze een ander geluid in de debatten horen waarin zij schetst wat de maatschappelijke en economische gevolgen zijn van het huidige Corona-beleid.

En..? Hoe zitten we erbij vandaag?

Een expat, sinds 4 maanden in zijn eentje in Nederland, die vanuit zijn Vinexwoning een sociaal leven probeert op te bouwen. Een young professional die al maanden met zijn laptop op zijn strijkplank vanuit zijn slaapkamer non stop in videocalls zit, terwijl zijn huisgenoot aan de keukentafel hetzelfde doet. De advocaat-stagiair, net 3 maanden binnen, die vanuit haar studentenhuis met slechte internetverbinding probeert aan te haken bij haar collega’s en klanten. De bankmedewerker die deze week heeft gehoord dat thuiswerken de norm blijft tot in ieder geval mei 2021.

Hoe leiders met ‘mental skills’ golf van uitval gaan voorkomen

 De Corona-crisis leidt tot veel stress bij medewerkers, en op zowel korte als langere termijn hoogstwaarschijnlijk tot vermindering van productiviteit en stijging van ziekteverzuim. Twee zaken die je als bedrijf, zeker in een tijd van economische druk en reorganisaties, liever niet hebt. Hoe kan je hier als leider meer grip op krijgen? Hieronder een analyse en een aantal mogelijke oplossingsrichtingen, met leidinggevenden in de hoofdrol.

Talpa Media zet Management Development Programma op touw

Een investering in de toekomst van het bedrijf, zo omschrijft Moos Stafleu het Management Development Programma dat Talpa Media recent is gestart in samenwerking met Mind Work Productions. Moos is Manager Human Resources bij het mediabedrijf en weet hoe belangrijk het is om als organisatie persoonlijke groei te faciliteren: “We gaan steeds meer af van het klassieke model zoals het altijd was; de baas vertelt hoe jij het doet en dat is het. De generaties van nu zijn veel mondiger en durven aan te geven waar hun behoefte ligt. Die behoefte kwam duidelijk naar voren bij onze medewerkers enquête in 2017. Mede hierdoor hebben we de keuze gemaakt om onze managementstijl aan te passen van High Demanding naar High Performance. Wij zijn Talpa Academy gestart met praktische workshops, technische workshops, coaching en interne trainingen. Recent hebben wij hier een Management Development Programma aan toegevoegd, voornamelijk voor onze jong leidinggevenden binnen Talpa Producties (uitvoerend producenten, productieleiders, hoofdredacteuren en eindredacteuren).”

Charlotte Goekoop

Omnicom Media Group medewerkers boksen elkaar de verandering in

Een waardevol cadeau. Zo omschrijft Charlotte Goekoop van Omnicom Media Group de impact van onze trainingen. Waardevol voor persoonlijke ontwikkeling en -daarmee- voor organisatie ontwikkeling.

Omdat we mensen graag op het podium zetten, hebben we Charlotte uitgedaagd om haar ervaring met ons te delen. Deze keer online in plaats van in Toomler 😉 Wil je liever in een persoonlijk gesprek haar verhaal horen, voel je dan vrij om haar te benaderen. Het woord is aan Charlotte.

Mind Work Broadcasting

Nieuw psychologisch mediabureau Mind Work Broadcasting speelt in op duidelijke trend:

Steeds meer aandacht voor impact mediadeelname in de industrie

Amsterdam, 16 november 2018 – Er is steeds meer aandacht voor de impact van mediadeelname binnen de industrie. Zenders, productiehuizen, maar ook individuen schakelen aanzienlijk vaker de hulp in van derden om de begeleiding voor, tijdens en na een programma zo goed mogelijk te organiseren. Ook wordt bij de selectie van kandidaten en zelfs al bij het ontwikkelen van een format gekeken naar de psychologische effecten. Een belangrijke vooruitgang die ervoor zorgt dat zowel programmamakers als cast en crew beter voorbereid zijn op de mogelijke impact van een programma op hun leven. Een bekende partner in de mediawereld, Mind Work Productions, breidt zich uit met de oprichting van een tweede BV die zich specifiek richt op de mediabegeleiding: Mind Work Broadcasting.

Ambassadeursdag Mind Work Productions

Ambassadeursdag 2018, zowel gênant als briljant

We praise the weirdness! En dus hebben we voor wat opschudding gezorgd tijdens onze vijfde Ambassadeursdag 5 oktober. Op zowel gênante als briljante wijze – al zeggen we het zelf – hebben wij onze relaties uitgedaagd een betere versie van zichzelf te maken. In totaal waren er 12 a-typische workshops waaraan de groep van zo’n 150 exclusief genodigden konden deelnemen. Het programma duurde de hele middag. Met veel hilariteit -en soms wat gêne- dompelden zij zich onder in ‘onze’ wereld. Lees het verslag en kijk de foto’s!

Werknemers Johan Cruyff Foundation volgen uniek leertraject

De werknemers van de Johan Cruyff Foundation volgen een uniek leertraject. Een aantal maanden lang is de organisatie uitgedaagd door Mind Work Productions, een change agency uit Amsterdam dat zich specialiseert in leer- en verandertrajecten. Van een 24 uur durende kick-off in een hutje op de hei tot een heuse Inspiration Tour langs diverse indrukwekkende sprekers. Niels Meijer, directeur van de Johan Cruyff Foundation: “Ik persoonlijk, maar ook wij als organisatie, vinden het belangrijk om ruimte te bieden voor persoonlijke ontwikkeling. Ik geloof er sterk in dat wanneer je dat doet, het een positieve invloed heeft op het team als geheel. Dit traject is daarom op meerdere vlakken van grote toegevoegde waarde voor ons.”

Geen dure leaseauto of bonus voor de millennial, maar tijd voor betekenis

Je wilt graag goede werknemers aantrekken en, bovenal, vasthouden. Zo makkelijk en logisch als dat klinkt, zo lastig blijkt dat in de praktijk. Je bent niet de enige partij die op zoek  is naar talent. sterker nog, er is een heuse oorlog gaande op dit gebied. En met name als je in dit speelveld actief bent voor een grote corporate of multinational, lijk je aan het kortste eind te trekken.

Nederlands concept wint internationale L&D innovatie award KPMG

Een Nederlands concept op het gebied van learning and development heeft een innovatie award van KPMG gewonnen. De unieke aanpak van Mind Work Productions, waarbij net afgestudeerden kennis maken met het werkende leven, gooide internationaal hoge ogen. De Amsterdamse Change Agency werd door KPMG in Portugal uitgeroepen tot winnaar van de 2018 Heads of L&D Workshop Innovation Award.