Angst en ambitie op de weegschaal

Werkend Nederland is bang. Bang om fouten te maken. Bang om verkeerde besluiten te nemen. Bang om ontslagen te worden. Als ik tijdens trainingen of coachingssessies mensen naar hun ambities vraag, hebben ze de meest fantastische dromen. Maar bijna niemand durft de sprong te wagen om zijn dromen daadwerkelijk achterna te gaan. Zet angst en ambitie samen op een weegschaal en angst wint het bijna altijd van ambitie.

 

De economische crisis, reorganisatie na reorganisatie, de ondergang van lifetime employment en nieuwe technologische ontwikkelingen:  de wereld is momenteel onderhevig aan een flink aantal veranderingen en dat maakt ons angstig en onzeker. Het enige constante dat we kunnen ontdekken in deze snel veranderende maatschappij is dat we weten dat we mee moeten veranderen met de wereld. De tijd dat we lekker in onze comfort zone konden blijven zitten is voorbij en het wordt tijd dat we afscheid nemen van onze angst. Veilige keuzes maken wordt steeds gevaarlijker. Dus waarom niet onze dromen najagen?

 

Speel in op de transformerende wereld door de regie weer in eigen handen te nemen. Regie is belangrijk, omdat de regie nemen ervoor zorgt dat je kansen ziet en benut. Want wat ik vaak zie, en ook zelf heb ervaren is het volgende: anderen gaan voor jou de beslissingen nemen als je niet zelf de touwtjes in handen neemt.

 

Het is dus belangrijk dat je in beweging blijft. Bedenk welke dingen je kunt beïnvloeden en welke niet, en hoe je jezelf kunt blijven ontwikkelen.  Als je namelijk bang bent stop je met bewegen, terwijl dat juíst het moment is waarop je in beweging moet blijven. Je moet de dingen die je eng vindt overnemen voordat ze jou overnemen.  En dat doe je door regie te voeren.

 

Mensen die écht succesvol zijn hebben hun angst achter zich gelaten en zijn voor hun ambitie gegaan. Maak eens een afspraak met de mensen die wel hun dromen hebben nagejaagd. Praat met hen en vraag hoe zij de weg naar hun ambitie hebben afgelegd. Wellicht dat je hierdoor geïnspireerd raakt en in beweging komt.

 

Zelf heb ik een paar jaar geleden de keuze gemaakt om mijn ambitie na te streven en mijn oude vertrouwde vak te verlaten. Het is een van de meest spannende en tevens de beste keuzes in mijn leven geweest! This is your world. Shape it, or someone else will!