Ambitie, de bomen en het bos

Eens raakte ik in gesprek met een goede vriend van mij. Hij zei tegen mij “Joost,  als het gaat om jouw loopbaan ben je net een hond. Je snuffelt bij elke boom,  je doet hier en daar een plasje, en je gaat weer verder.”  En dat klopte.  Een paar jaar geleden wist ik nog niet precies wat mijn ambitie was en wat ik met mijn leven wilde.  Maar ik zag het als een ontdekkingsreis. Welke boom paste bij mij?

Ik wist dat ik wilde ondernemen, maar in wat? De meest fantastische ideeën zijn de revue gepasseerd. Zo was mijn eerste droom het beginnen van een eigen restaurant. Ook had ik het idee om een pratend kookboek te ontwikkelen, waarbij je geen bladzijden hoeft om te slaan. Heel handig voor blinde/slechtziende mensen zoals ik, maar ook handig voor de ‘gewone’ mens.  Ik zag het zelfs al helemaal voor me: een kookprogramma op de televisie, genaamd  ‘The Blind Chef’, met Joost in de hoofdrol.

Maar dat was uiteindelijk allemaal niet waar ik naar opzoek was. Want je ambities moeten wél dicht bij jezelf liggen. ‘The Blind Chef’ vond ik bijvoorbeeld een heel tof idee, maar hoe leuk ik koken ook vind, het is voor mij geen ontspannen manier van werken.

Iedereen had altijd wel het idee dat ik goed terecht zou komen.  Maar na verloop van tijd werd ik er onzeker van, want vier bomen verder had ik nog steeds niet de boom gevonden waar ik naar opzoek was. En dat is iets wat veel mensen denk ik wel zullen herkennen.  Wat zijn je ambities? Hoe ga je die vinden? En wanneer weet je nu eindelijk eens wat je wilt?

Uiteindelijk kwamen er twee heren op mijn pad die hun wortels al veel beter in de grond hadden zitten dan ik: Johan en Kas. Zij hadden veel begrip voor mijn verhaal, en samen ontwikkelden wij een workshop. Dankzij onze mooie samenwerking heb ik inmiddels al meer dan 10.000 mensen mogen inspireren met mijn verhaal. Door de energie die dan vrijkomt kan je zoveel meer aan dan je denkt!

Veel mensen volgen hun ambitie niet of weten niet eens wat hun ambities zijn, en blijven zitten waar ze zitten. Ik heb geleerd dat het niet erg is om eens goed rond te kijken, vooral als je het wat minder naar je zin hebt. Bewandel af en toe eens een pad dat je niet kent. Durf je ambitie te volgen.  Ik ben nu twee jaar verder, ik word door het hele land gevraagd als spreker en ik ga binnenkort naar het buitenland om ook daar mijn workshop te geven.  Mijn boom wordt steeds mooier, maar ik kan het niet laten om af en toe ook nog eens bij andere bomen te snuffelen!